Den 26 november 2009 var det återigen dags för Arkitektgruppens årliga studieresa. Denna gång var London resmålet. Tre mer eller mindre hela dagar hade vi till vårt förfogande. Två av dagarna hade vi ett visst program att följa, men den tredje dagen var det 'hopp och lek'. Den observante kan nog lista ut vad jag är intresserad av förutom hundar. Det var förresten inte lätt att fotografera hundar i London för jag såg sammanlagt endast 4 stycken under tre dagar, varav 3 labradorer.

THE LONDON EYE

London Eye är ett pariserhjul (egentligen ett observationshjul) i London som restes för att fira tusenårsskiftet (1999–2000) Det ligger på Themsens södra sida. Högst upp befinner man sig 135 meter över marken och har cirka 40 kilometers utsikt i alla väderstreck. The London Eye byggdes inför millennieskiftet och invigdes klockan 20:00, den 31 december 1999. Dock kunde inte observationshjulet öppnas förrän i mars på grund av tekniska problem.


Omkring 1 700 ton stål användes för att få upp hjulet. En av delarna var så stor att man inte kunde konstruera den i en del utan den fick sättas ihop i 8 delar. För att köra hjulet en hel dag på full kapacitet går det åt 500 kilowattimmar. 32 korgar är det som åker runt, och på en dag tar hjulet upp till 15 000 passagerare. Det tar cirka 30 minuter att åka ett helt varv. Hjulet är uppbyggt på samma sätt som ett cykelhjul med ekrar. Med flera vajrar utplacerade i hjulet istället för stela balkar blir konstruktionen mycket lättare och billigare. London Eye är världens tredje största
observationshjul i drift.
 


Lars Karud (the Boss) och Niklas Olsson i liften under oss

PANORAMABILDER FRÅN THE LONDON EYE


Charing Cross Station sett från The London Eye


The Royal Festival Hall med Waterloo Bridge i bakgrunden


Hungerford Footbridge


St. Paul's Cathedral i bakgrunden (runda byggnaden)


Shakespeare's Globe Theatre sedd från Millennium Bridge


På Millennium Bridge med St. Paul's Cathedral i bakgrunden


Westminster Bridge, Big Ben and The Houses of Parliament
 


                                                                                   Foto: Emir Omeragic
Undertecknad och Luciano Pavarotti i en byggnad intill The London Eye, där man kunde fotografera sig tillsammans med 'vaxade' celebriteter, som t ex David Beckham etc.
 


Några av arbetskamraterna på Arkitektgruppen i Malmö där jag arbetar som sekreterare. Från vänster ser vi Hanna Rogowska, som är byggnadsingenjör. Ett steg framför står Emir Omeragic och bakom honom, lite lätt skymd, står Jan Wittström. I mitten poserar Linus Magnusson. Killen med mössa heter Robert Fåhraeus och längst till höger står en leende Niklas - alla är arkitekter.


Westminster Abbey - högra flygeln


Westminster Abbey - huvudingången

BIG BEN


Big Ben är populärnamnet på den världsberömda slagklockan i Westminsterpalatsets norra klocktorn i London, Storbritannien. Klockan göts 1856 och togs i bruk 1859. I Westminsterpalatset har Storbritanniens parlament sina lokaler.

Big Ben kallas officiellt Great Bell of Westminster och slår varje heltimme (markerar antalet timmar) i tornuret med det officiella namnet Great Clock of Westminster. Tornet där klockan hänger är 96,3 meter högt.
 


Churchill & Co. med Churchill Museum i bakgrunden i en liten park mitt emot Westminster Abbey och The Houses of Parlament.


Mänsklig ödlestaty


På London Bridge stod de röda dubbeldäckarna i långa rader.


Här körde också en klassisk engelsk taxi.


På Snowsfields Street bodde denna välmående och alldeles förtjusande ekorre, verkade det som.

 


Återkommande blomsterdekorationer på Londons gator


Här blev det stopp! En 'biffig' polisliknande vakt med vapen tvärsöver magen lät mig inte passera. Han frågade myndigt om jag tillhörde 'gruppen' som stod bakom mig. Ärlig och dum som jag var, svarade jag 'nej'. Annars hade jag nog kunnat gå med in. Man skulle tydligen boka tid för att få gå in under mycket övervakade omständigheter. Strunt samma, nu har jag i alla fall varit nära den världsberömda adressen No.10. Downing Street.

THE HOUSEHOLD CAVALRY MUSEUM


Denna unga vakt utanför The Household Cavalry Museum fick se sig omringad av turister under hela sitt pass. Han är nog lika mycket fotograferad som The Queen of England herself. Inte en min rörde han under allt detta spektakel.


Hans beridne kollega hade det inte mycket roligare, dock slapp han stå. På den brunaktiga skylten på marken stod att läsa: "BEWARE - Horse may kick or bite! - Thank you" (SE UPP - Hästen kan sparka och bita! Tack!) Skrattretande, eftersom den stackars hästen stod och sov i det närmaste och rörde inte en fena när den vaknade till då och då.


The Household Cavalry Museum at Horse Guards, Whitehall, London


The Household Cavalry Museum - närbild från gårdsplanen


... och från kortsidan med de båda ryttarstatyerna nedan


Inne på gårdsplanen stod denna magnifika staty av Field Marshall Viscount Wolsfley - Commander-In-Chief of The British Army 1895-1900.


På andra sidan om huvudentrén mot gårdsplan stod denna kraftfulla staty av Field Marshal Earl Roberts - born in India 1832 - died in France 1914 - Commander-In-Chief of The British Army 1901-1904.

TRAFALGAR SQUARE


Trafalgar Square sett från rondellen


Lejon på Trafalgar Square - folk klängde på lejonstatyerna hela tiden, så man fick passa på att fotografera när det var någorlunda tomt. Mäktigt är det i alla fall.


Ett annat lejon på Trafalgar Square, eller så var det samma ur en annan vinkel - är man knäpp så är man.
 


Vid Trafalgar Square låg South Africa House. När jag såg flaggan kom jag naturligtvis att tänka på Ninas och min lille påg Tapeatom Day Dreamer. Hundarna är aldrig långt borta i mina tankar.


På fredagkvällen var hela gänget på We Will Rock You med Queen - öronbedövande!!

THE TEAPOD


I närheten av Tower Bridge Piazza låg det lilla mysiga tefiket The Teapod.


Tekannor på rad - gick att köpa på ort och ställe (vilket jag gjorde) samt på nätet.


Så här mysigt blev det när blixten inte var påkopplad.


Mina två arbetskamrater f v Hanna Rogowska och Anne Marie Hoel.


Kunddisken på Teapod. Där fanns utsökta bakverk också.


I vinkel med tekannorna fanns tesortimentet av eget märke.


En katt bland hermelinerna? 'Fransosen' Robert Fåhraeus
med Hannas röda basker på detta typiskt engelska tefik.

Fortsättning följer ...

©Katja Sjöberg 2009
 

www.caccia.se