En Shiba flyttar in i ditt hjärta för evigt.

BLOGG 2019

ARKIV

Min Blogg
2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020

Tveka inte att kontakta mig per mejl katja@caccia.se
om ni har några synpunkter på vad jag skriver i min blogg.

2019-11-19

Hur ska en ung labrador se ut för att vinna?

En tik av min uppfödning ställdes ut i helgen. I mitt tycke är hon precis rätt i utvecklingen för sin ålder (14 månader) men jag är klart medveten om att hon inte kan placera sig i konkurrensen. Varför? Jo, därför att väldigt många mycket unga labradorer idag redan ser ut som vuxna individer.

Min personliga uppfattning är att det får ta sin tid för en ung labrador att utvecklas och att det dessutom är mycket spännande att följa utvecklingen från valp till vuxen. Håller den utvalda individen hela vägen? En av huvudförutsättningarna är förstås korrekt konstruktion. Det räcker inte med massor med päls och benstomme som naturligtvis ger ett flashigare intryck än en kort tät päls som i och för sig är mer korrekt enligt rasstandarden.

Målet med min uppfödning kommer alltid att vara den klassiska labradoren med genomtänkta stamtavlor. Tror inte att man i längden kan mixa olika labradorlinjer hur som helst utan att tappa greppet om rasens kontinuitet. Tittar man på stamtavlor från förr slås man av den röda tråd som löper tvärs igenom de allra flesta av dem. Så är tyvärr inte fallet idag.

/Katja

2019-10-06

Besöka gravplats med viss fara för livet

Idag vågade jag mig äntligen, efter flera års tvekan, till mina morföräldrars gravplats på Östra Kyrkogården i Malmö som ligger granne med Rosengård. Tack och lov betalar jag och min syster Katarina för gravskötsel så graven har varit tip top under alla år.

Alldeles förskräckligt att man ska behöva vara rädd för att gå till kyrkogården och besöka nära och käras gravar! Tyvärr är det den verklighet vi numera lever i här i Malmö. Jag är dessutom inte så lättskrämd rent generellt, men med utsikten att bli rånad/våldtagen (?) och bestulen på t ex mobil och plånbok har jag inte känt mig speciellt manad att utmana ödet. Mina hundar får stanna hemma. Vill inte utsätta dem för t ex stöld från bilen. Det räcker med mig själv.

Hur som helst var det i alla fall fridfullt idag och vädret var helt underbart. Jag satte ljung och ljus och en liten ängel vid graven och kände mig verkligen riktigt nöjd med mitt vågade initiativ.

Albin & Anna Kvant var min mors fosterföräldrar.
Inga var deras biologiska dotter.

/Katja

2019-09-20

Tenshi

Tyvärr var Tenshi inte dräktig trots allt. Många tecken tydde dock på att hon var det men när hennes juver inte utvecklades som på en dräktig tik, förstod jag att jag blivit lurad. Hon hade gått upp i vikt (nästan 2 kg) trots att hon åt dåligt. Inte första gången jag tagit fel under min långa tid som uppfödare och säkert inte sista. Dock kommer jag i fortsättningen att ta ett ultraljud ca 30 dagar efter parning, så jag slipper vänta och hoppas i onödan. Brukar ta ett ultraljud på mina labradorer, men ibland låter jag bli av olika skäl. Somliga tikar stressar upp sig när man lägger upp dem på undersökningsbordet.

I ärlighetens namn tog jag en chans med en 12½ år gammal hane. Något spermaprov togs inte, så risken var stor att fertiliteten kanske inte var på topp. Men jag ville gärna använda hanhunden ifråga så då får man stå sitt kast. Sedan krävs det ju som bekant två för en tango.

Nu hoppas jag att Tenshi löper i januari 2020 så att jag kan ge henne en ny chans och då med en yngre förmåga. Inte lätt att hitta en lämplig hane när man är ny inom rasen. Labradorerna och deras blodslinjer känner jag i de allra flesta fall utan och innan. Men hoppet är det sista som lämnar en människa här på jorden.

/Katja

2019-09-06

Sagan om Greta Thunberg

Nu ska jag svära i kyrkan, så håll i er!

Den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har blivit en ikon, nästan helig. Hur kan en ung autistisk (Asperger) tjej med tvångssyndrom tillika och som varit djupt deprimerad och inte gått till skolan under en längre tid och därför haft hemundervisning blivit så uppmärksammad? Enligt hennes berömda mor har Greta äntligen fått något att leva för. Gretas agerande är typiskt för en person med Aspergers syndrom. Så här definieras diagonosen. "Aspergers syndrom hos barn kan omfatta en intensiv fokusering på vissa intressen, av vilka många är sådana som andra barn har. Skillnaden hos barn med AS är den ovanliga intensiteten i intresset."

Kan den bero på hennes fredagsstrejk "Skolstejk för klimatet" allenast? Knappast! Låt oss analysera när hennes person plötsligt blev så uppmärksammad. Ja, just det! I samband med EU-valet 2018. Kan det vara en tillfällighet? Nej, det är det naturligtvis inte. Det finns många starka politiska krafter bakom Greta. Hon gjordes till en symbol för de gröna partierna som rönte helt fantastiska framgångar i EU-valet.

Greta är uppbackad av ett helt team av personer och organisationer med inte helt ideélla intressen. Ingen skugga ska falla över Greta själv, egentligen, men det sätt hon utnyttjas på är långt ifrån lika genuint som Greta själv. Ta t ex den berömda segelbåten, som fick större uppmärksamhet än den någonsin fått utan Greta som passagerare. Visst, Påven och andra storheter har prisat Greta för den person hon är och det är förståeligt. Men alla medryttare kring Greta är en helt annan sak. Politiker inte minst.

Nu är ju inte Greta en helt anonym liten tjej. Båda hennes föräldrar är "kända" personer. Hennes far har ju snart åkt jorden runt med sin berömda dotter. Själv har Greta sagt att hon har för avsikt att besöka så många platser som möjligt här på jorden. Hon har en syster med samma diagnos som hon själv. Hur påverkade är dessa två syskon av sina föräldrar? Har någon slags domedagspredikan förekommit i hemmet?

Till sist undrar jag hur det skulle sett ut om skolbarn över hela världen strejkade varje fredag? Någon har räknat ut att det skulle innebära att en skolgång på 9 år skulle ha reducerats till 7 år i praktiken.
Hur många av de strejkanden ungdomarna utomlands är beredda att avstå från flygresor, bilar, nya kläder etc etc? Inte många när det kommer till kritan skulle jag tro.

Till allra sist - hur är det möjligt att skippa allt som är farligt för klimatet här på jorden? Ska vi sluta flyga kommer fabriker som tillverkar t ex flygplan att läggas ner och miljontals anställda bli arbetslösa. Samma sak med allt annat i samhället som uppfunnits sedan 1700-talet. Ska vi vrida klocka tillbaka till när häst och vagn, stearinljus och vattenpump på gården och utedass var en realitet?

/Katja

2019-08-11

Diskussioner etc på FB

Det har florerat en eller annan tråd om att "gilla" eller "inte gilla" labradorbilder på FB på sistone. Precis som man kunnat konstatera rör sig detta mer om "politik" än ärliga åsikter. Ärlighet varar längst, säger ordspråket, men inte på FB. Där får man vara diplomatisk och försiktig med vad man skriver för att inte stöta sig med prominenta uppfödare/domare/utställare. Nu är ju inte jag den som smygger i vassen med mina åsikter, så för mig är det kört för länge sedan. Dock besparar jag mig för sarkastiska kommentarer från personer inom rasen med förhållandevis ringa kunskaper om rasens utveckling under de senaste 40-50 åren.

Det finns många nya uppfödare, speciellt från östblocket, som dykt upp på scenen under senare år. För dem är det vinna som gäller först och främst och hundarnas stamtavlor talar sitt tydliga språk. Typen är lika blandad som individerna i stamtavlorna och många av labradorerna är mer lika mastiffer än labradorer, speciellt i huvudena. "Bigger is better" verkar helt klart budskapet att vara. Man ska också ha i minnet att bilder på FB inte nödvändigtvis speglar verkligheten. Visst finns det många jättefina labradorer på FB som säkert är lika fina in natura, men att våga lita på en bild på FB utan någon större kännedom om hundens bakgrund vid t ex insemination kan vara vanskligt.

När det gäller labradorerns utveckling i Sverige är min egen personliga åsikt att vi har halkat efter våra grannländer. När jag ställde ut min första labrador i början av 80-talet höll de danska labradorerna inte alls samma höga klass som de gör i dag. Norrmännen har alltid haft fina labradorer och har det fortfarande. Självklart finns det många fina labradorer i Sverige även idag men "mittfältet" av typen "varken eller" är betydligt bredare. Det känns som om alla intryck från labradorbilder på FB har gjort uppfödare lite allmänt villrådiga. Ska man satsa på en tjusig labrador på FB med mixad stamtavla eller ta det säkra före det osäkra och använda en välavlad mindre flashig labrador som man sett i verkligheten?

Sedan uppfattar jag det som att det satsas stenhårt på själva handlingen av hundarna numera. Man ser ofta videor på FB där hundarna drillas till perfektion. Jag drar mig osökt till minnes första gångerna jag var på Crufts på 80-talet då ägarna själva, oftast inga ungdomar och definitivt ingen som gått någon juniorhandlingskurs i början av sin karriär, ta sig fram i ringarna efter bästa förmåga. På den tiden såg man bara engelska labradorer där. Jag minns speciellt en man som var låghalt och haltade sig fram i ringen till synes helt obekymrad och ingen runt ringside verkade tycka att det var något konstigt med det. Domarna verkade inte ta någon som helst notis om detta faktum heller. Otänkbart idag skulle jag tro.

Vågar jag säga att det var bättre förr?

/Katja

2019-07-21

Tenshi är nu parad

Nu är Tenshi parad med Aito (DK UCH SE UCH SE VV-17 SE VV-18 Chonix Chiyuu-Aito) och båda två skötte sig exemplariskt. Gud så skönt! Parningar är alltid en utmaning och speciellt om man parar en tik för första gången. I mitt fall är det dessutom första gången med en helt ny ras så jag var allt lite nervös och undrade hur Tenshi skulle reagera inför sin tilltänkta kavaljer.

Aito verkade gilla sin nya dam och Tenshi var inte oäven hon heller så parningar blev det med häng och allt enligt boken. Men på fjärde dagen var Tenshi inte intresserad längre och visade detta med all önskvärd tydlighet. Dock inte mer än med något hissade framtänder och lite avskräckande Shiba-tjut så Aito provade att smyga på henne bakifrån ett par gånger, men där fick han tji.

Tenshi blev däremot betydligt mer intresserad av att utforska Annettes trädgård, men när den var färdigutforskad försökte Tenshi hoppa över både staket och häck till grannträdgården. Annette upptäckte henne i sista stund tack och lov! Hon visste ju var trädgårdens ömma punkt var belägen och jag hade berättat om Tenshis rymningsbenägenhet. Typiskt Tenshi! Hon har visserligen tränat ett par gånger här hemma förra sommaren med gott resultat för hennes del. Själv har jag sprungit och letat efter henne på det öppna fältet mellan vår trädgård och Pågatågsrälsen ett par gånger. Alldeles förskräckligt måste jag erkänna. Hon är mästare på att bryta sig igenom kompostnät och bakomvarande höga häckar. Sedan springer hon som en raket på fältet och verkar njuta av det. Inte var det så lätt att fånga in henne heller, men till slut lyckades jag med list faktiskt. Numera har hon alltid lina när hon befinner sig i vår trädgård.

På måndag ska jag vaccinera Tenshi mot herpes för säkerhets skull. Inom labrador är detta mycket vanligt. Har man hört om hela kullar som blivit drabbade där valparna skriker som måsar och dör på löpande band, tar man inga risker. Inte jag i alla fall. Inte är det billigt heller och man måste dessutom vaccinera både efter parning och innan valpning.

Sedan är det bara att se tiden an och utforska dräktighetstecken med argusögon och hålla både tummar och tår för valpar. En tikvalp vore ren och skär Jackpot. Inget är som väntans tider.

/Katja

2019-07-12

Tenshi

Till min stora glädje har Tenshi äntligen börjat löpa. Uppskattningsvis började hon löpa omkring den 6-8 juli. Eftersom Shibor är renliga som kattor så är det svårt att se när de löper om man tar efter antalet löpbloddroppar på golvet. Inte så lätt att se på vulvan heller, men så är jag ju van vid större hundar där det mesta ju också är just större.

Hur som helst tog jag det säkra före det osäkra och lät progesterontesta henne idag. 2,32 ng/ml var resultatet och det visar ju att hon är i början av löpet. Ska ta ett nytt progtest på måndag så får vi se hur mycket det hunnit stiga tills dess.

På söndag (2019-07-14) går Shibaspecialen (nationell utställning) av stapeln i Tvååker med 63 Shibor anmälda! Tenshi ska dit eftersom det är en framgångsrik engelsk Shiba-uppfödare/domare som dömer. Tenshi älskar inte utställning precis men jag vill absolut ge henne en chans. Sedan är det ju jättekul att se alla andra Shibor som man sällan ser här nere i Skåne. Ett utmärkt tillfälle att förkovra sig på rasen och träffa andra Shiba-uppfödare.

Mycket på G framöver och det ska bli fantastiskt kul.

/Katja

2019-07-01

Den svenska bostadsmarknaden

Utan att på något sätt vara expert på området kan jag inte låta bli att reflektera över den svenska bostadsmarknaden av idag. Kanske resonerar jag helt uppåt väggarna eller så har jag fattat helt rätt?!

Som jag uppfattar det hela så är läget ungefär så här i Sverige.

1) Minusränta råder och bolånen är rekordlåga vilket gör att det är betydligt gynnsammare att äga sin egen bostad jämfört med att hyra densamma, om man har råd vill säga.

2) Låginkomsttagare har den högsta boendekostnaden och värre blir det om politikerna beslutar om marknadshyror. Då är risken stor att hemlösheten ökar.

3) Nybyggda lägenheter har för höga hyror för bl a låginkomsttagare, studenter och pensionärer så vem ska ha råd att bo i dessa? Höginkomsttagare väljer självklart att köpa sitt boende.

4) Pensionärer som sitter i stora hus med inga eller blygsamma lån på dessa tvekar att flytta eftersom ett nytt boende troligtvis blir betydligt dyrare. Dålig rörlighet på bostadsmarknaden blir följden.

När ska politikerna inse att något radikalt måste göras - inte i framtiden, utan NU!

/Katja

2019-06-11

Vänner ..?

Av och till rannsakar man sig själv och funderar på vilka som är ens verkliga vänner eller enbart "energitjuvar". Speciellt när man börjar komma till åren. Jag fyller ju 71 år om ett par dagar. Hur som helst har jag funderat över vilka vänner som inte enbart går in för att utnyttja mina tjänster utan också ger mig något tillbaka. Jag har alltid haft svårt att neka någon som behövt min hjälp och ställt upp i mån av tid och kraft. När man märker att antalet tjänster på intet sätt motsvaras av antalet gentjänster, bör man tänka till och det är precis vad jag har gjort och börjat handla därefter.

Fördelen med att bli gammal är att man inte längre bryr sig så mycket om vad folk ska säga eller ifrågasätta ens göranden och låtanden och det känns befriande även om jag personligen alltid har gått min egen väg och varit trogen mig själv och mina tankar och prioriteringar.

Det finns emellertid inget mer värdefullt än verkliga vänner. De är värda sin vikt i guld.

/Katja

2019-05-21

Inget är som väntans tider

Jag väntar och väntar på att Tenshi ska börja löpa. Hon markerar på var och varannan tuva vilket hon inte brukar göra normalt. Trodde hon skulle följa sitt löpningsmönster och löpa i januari i år, men ingen bloddroppe så långt ögat kunde se. Kanske har hon torrlöpt eller så har hon bara hoppat över det helt enkelt. Om hon händelsevis skulle komma på rätt spår igen så bör hon löpa i juni månad eftersom det är nästa löpningsanhalt. Den som lever får se och väntar man på något gott så väntar man aldrig för länge etc. Tycker dock att jag väntat väl så länge nu.

Igår var det jättevarmt här nere hos oss i södra Skåne. Hela 24 grader. Lite kvavt tyckte jag nog men å andra sidan är jag ingen soldyrkare eller värmeprofet. Sådär lite lagom varmt tycker jag är bäst - både för mig och hundarna. Hann med en del i trädgården och det känns härligt. Trädgårdsarbete är inte mitt otium precis men det är fint när ogräset har bekämpats för en stund i alla fall. Finns det något som växer snabbare än ogräs egentligen? Kan inte komma på något på rak arm.

Idag har det regnat och är lite gråmulet men ganska varmt ändå. Blir inget jobb i trädgården så nu kan jag med rent samvete sätta mig och kolla på någon bra film eller serie på Netflix eller HBO. Avslappnande och skönt.

/Katja

2019-04-28

Att köra bil i Malmö med omnejd med livet som insats

2018-11-07 blev jag påkörd av en MC-polis i Oxie. Har skrivit om denna incident i inlägget 2019-02-16. Efter två överklaganden inom Länsförsäkringar Skånes egen verksamhet där den ena motiveringen var sämre än den andra beslöt jag att vända mig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som tagit sig an mitt ärende. De har begärt in svaromål från LF Skåne som begärde en veckas dispens för att sedan i sista stund inkomma med en urflummig skrivelse på juridiskt fikonspråk. Troligtvis för att försöka trötta ut mig. De har fortfarande ingen vettig förklaring till sitt beslut. Själv kan jag inte för mitt liv förstå varför mitt eget försäkringsbolag så fruktansvärt gärna vill stötta motparten? Fortsättning följer i detta ärende.

Som om inte detta vore nog blev jag 2019-04-01 påkörd bakifrån på en av Malmös paradgator Amiralsgatan. Visserligen är trafikplaneringen på denna gata numera en total katastrof bland annat med anledning av den så kallade Skåneexpressen som har en egen fil och eget trafikljussystem. Kvar för andra biltrafikanter är en enda fil i vardera riktningen. Bäddat för olyckor vid köbildning med andra ord.

Hur som helst stod jag i en lång kö på Amiralsgatan. Pang! Nu var det dags igen! Påkörd bakifrån av bil som i sin tur blev påkörd bakifrån. Som tur var höll jag avståndet till framförvarande bil så det stannade vid våra tre bilar. Ingen blev skadad men i bilen i mitten befann sig en 15 dagar gammal bebis som fick köras i ambulans till sjukhuset för kontroll. Själv kunde jag köra från olycksplatsen men de två andra bilarna fick bogseras därifrån.

Otroligt nog friades jag helt från vållandet i denna olycka. Något som naturligtvis var självklart, men med tanke på mina tidigare erfarenheter av LF Skåne kände jag mig långt ifrån säker. Man vet ju aldrig men å andra sidan var ju ingen polis inblandad i denna olyckan.

Numera vågar jag helt enkelt inte köra på denna sträcka av Amiralsgatan utan väljer andra vägar i stället. Till och med poliserna som förhörde oss på olycksplatsen var fullt medvetna om hur trafikfarlig denna vägsträcka blivit efter bygget av den nya Rosengårdsstationen för Pågatågen.

/Katja

2019-04-24

Konstrundan i Påskatider

På långfredagen den 19 april anslöt jag till sonen med familj för att besöka lite olika konstnärer runt Österlen. Färden gick först mot Ystad. På vägen dit bestämde vi oss för att fika på Olof Viktors café i Glemmingebro. Massor med folk och långa köer naturligtvis eftersom stället har lite av kultstatus även om varken jag eller övriga sällskapet blev så jätteimponerade - i så fall mest av priset på fikat.

Färden gick vidare och vi passerade Sveriges sydligaste udde, nämligen Smygehuk. Vackert landskap. Tyvärr var det lite tunnsått med konstnärer utmed vår färd men vi fortsatte och hamnade i den lilla byn Smedstorp och Blå Gården där jag gjorde mitt första inköp för dagen. Det blev en rund ganska stor bricka tillverkad på Öland med motiv av konstnären Gunnerster Edlom Sköld. Abstrakt konst med fin färgsättning som genast fångade mitt öga. Den var inte världes billigaste (400 kr) men heller ingen ekonomisk katastrof.

Mitt andra och sista inköp var av ett helt annat och för en konstrunda synnerligen otippat slag nämligen en Nilfisk dammsugare som jag fick ögonen på i en gammal lanthandel på samma ort. Hemma har jag en exakt likadan men i betydligt sämre skick. Den har ju nästan 40 år på nacken men jag älskar den trots icke indragningsbar lång och ganska otymplig sladd. Mitt nygamla kap för 1500 kr är kanon! Som ny med alla tillbehör i oanvänt original. Vilken lycka!

Nu står båda mina identiskt lika (i modellen) Nilfisk dammsugare här hemma. Jag känner nästan skuldkänslor över att vara tvingad att förvisa min gamla trogna Nilfisk till källarregionen. Den är ju fortfarande helt brukbar men lite kantstött här och var.

Visst kan det väl vara intressant att ge sig ut på en konstrunda då och då?! Vilka fynd man kan göra!

/Katja

2019-03-14

Ronja och Tenshi

För nästan exakt två år (2017-03-13) sedan togs bilden nedan på Ronja och Tenshi och gosedjuret Golden från Ikea. Tenshi hade då varit hos oss i ca en vecka och hon tydde sig genast till "storasyster" Ronja som då var omkring 8 år gammal. Gosedjuret har följt med sedan dess och är fortfarande Tenshis favorit. Hon hämtar det när hon blir glad och när hon vill leka.

Jag tror att Ronjas personlighet och alltigenom vänliga väsen har danat Tenshi en hel del. Hon är en väldigt snäll Shiba som älskar människor precis som Ronja. När hon är lös i rastgården på fältet i Käglinge leker hon med de flesta hundar hon träffar, men jag är lite återhållsam numera eftersom hon vid två tillfällen har blivit attackerad av amstaffkorsningar då hon varit kopplad (inte i rastgården). Inget allvarligt och inga skador hitintills men jag är numera på min vakt. Helt plötsligt kan det dyka upp en sådan korsning, eller rasren dylik, i rastgården och då vet man aldrig vad som kan hända. Shiban är en stolt hund med stort självförtroende. Kanske är Tenshis framtoning provocerande för sådana raser eller korsningar? De är ju ursprungligen avlade för kamp.


Tänk så liten Tenshi var - knappt större än gosedjuret.


Tenshi har nu hunnit bli 2½ år gammal och får egentligen inte längre plats i korgen.
Visserligen är denna korg en storlek mindre.
(Bilden tagen 2019-07-06.)

/Katja

2019-03-07

Födelsedagar och lite annat

2019-02-25 fyllde mitt yngsta barnbarn Felix 6 år. Han är syskonskarans clown och kommer undan med det mesta bus han gör. Charmig till tusen men ibland en riktig pina för sin omgivning. Felix älskar Kinderegg så därför beställde jag ett Kinderegg Maxi på Coolstuff.se till hans födelsedag. Mycket uppskattat! Han fick också ett nytt skal till sin mini iPad och en pappersryggsäck med ritböcker och klistermärken. Den tycker han är kul.

Felix fick själv bestämma middagen på sin bemärkelsedag naturligtvis, så det blev köttbullar med sås och potatis och grönsaker förstås som mamma Johanna är mycket noga med. Därefter blev det kladdkaka med hallon och vispgrädde, också enligt Felix önskemål. Felix är den i familjen som gillar husmanskost mest. Hans båda bröder och syster är lite mer av finsmakare. Theo älskar t ex bläckfisk. När familjen var i Italien i somras åt han bläckfisk varje dag i olika former. Bläckfisk i spagetti är favoriten. Farfar "Nonno" brukar laga till sin specialare med bläckfisk till Theo när andan faller på.

2019-03-05 var det dags igen för då var det mitt äldsta barnbarn Benjamins tur att fylla år. Han blev 17 år. Inte klokt vad tiden går! Nästa år blir han myndig och körkort står överst på hans bucket list. Benjamin önskar sig alltid pengar som han investerar lite olika, så det fick bli pengar denna gången också. Vi ska fira Benjamins födelsedag i kväll så menyn är för närvarande inte bekant. Min lillasyster Evalotta Grip fyllde 61 år samma dag. Hon bor i Jönköping.

Till något helt annat - Tenshi låter vänta på sig med löpet. Hon har varit punktlig som en klocka tidigare så jag är lite förvånad. Kanske har den extremt varma sommaren vi hade 2018 satt sina spår och rubbat hennes cirklar. Vem vet?! Men, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, sägs det.

Fick en förfrågan från Annika Schäffer (Kennel Scandica) i Tyskland om hon fick mitt tillstånd att översätta min Sandylands-artikel från Labradorklubbens stamtavlebok 2018 till tyska. Självklart fick hon det! Jag kände mig hedrad. Den till tyska översatta Sandylands-artikeln publicerades i Labrador Club Deutschland e. V. medlemstidning Unser Labrador Nr. 151 Februar 2019.

/Katja

2019-02-16

Försök undvika att bli påkörd av en polis

2018-11-07 blev jag i princip nermejad av en motorcykelpolis vid Oxie center. Jag var på väg till apoteket som ligger i anslutning till Coop Oxie när jag blir påkörd av en motorcykelpolis.

Jag färdades på Tegelbruksvägen som har Pågatågsstationen till vänster om man kommer från Toarps-hållet där jag bor. Tegelbruksvägen är ingen huvudled och har en hastighetsbegränsning på 40 km/tim. Från Tegelbruksvägen svängde jag vänster ner på Murtegelvägen, som varken har väjningsplikt eller stopplikt. Just därför råder omkörningsförbud i korsningen Tegelbruksvägen/Murtegelvägen medelst heldragen vit linje på Tegelbruksvägen vid korsningen.

Jag är alltid noga med att blinka när jag ska svänga åt ett eller annat håll. Murtegelvägen leder ner mot centrat och en stor parkering. Vid korsningen Tegelbruksvägen/Murtegevägen pågår en omfattande byggnation med stängsel runt hela hörnan på vänster sida, varför sikten är begränsad för trafikanter som kommer från parkeringen på Murtegelvägen och ämnar köra ut på Tegelbruksvägen. Tur att ingen kom därifrån vid kollisionstillfället!

Döm om min förvåning när mitt försäkringsbolag (Länsförsäkringar Skåne) anser mig till 2/3 som vållande till olyckan! Jag har inte brutit mot några trafikregler! Däremot har motorcykelpolisen brutit mot 3 trafikregler. 1) Han har kört om trots att det gäller omkörningsförbud medelst heldragen vit linje i korsningen. 2) Han har kört om mig till vänster i korsningen, vilket är förbjudet. 3) Slutligen har han uppenbarligen inte heller hållit avståndet till framförvarande bil.

Jag kan inte för mitt liv förstå varför Länsförsäkringar Skåne är så angelägna om att betala större delen av kostnaden för reparationerna av dels min bil som fick vänster sidoruta spräckt från kant till kant samt vänster dörr och framskärm intryckta och skadade i lacken så att de fick bytas ut. Motorcykeln blev skadad i styret som prejade min sidoruta. Varken jag eller motparten blev skadade sånär som på att jag själv fick ett blödande sår på ovansidan av vänster hand av allt glassplitter. Man kan nog säga att jag också var chockad över att bli påkörd strax efter lagenlig genomförd vänstersväng. Det var som en blixt från klar himmel. Mycket obehagligt. Jag har fortfarande svårt för att köra ner till Oxie center för att t ex hämta posten. Därför brukar jag passa på när jag kommer från Malmö-hållet för då behöver jag ju bara göra en högersväng.

Länsförsäkringar Skåne motiverar sitt beslut med att jag brutit mot min skyldighet att lämna omkörande trafik företräde när jag svängde vänster i korsningen. Trodde inte att jag hade skyldighet att stanna och vänta med att svänga förrän jag hade försäkrat mig om att inte någon trafikant bakom mig fick för sig att köra om mig på vänster sida i en korsning där omkörningsförbud råder?!

Jag överklagade beslutet utan framgång. Man hävdar därvid att man gjort en besiktning av skadeplatsen och funnit att väjningsplikt föreligger på Murtegelvägen mot trafik till höger. Det finns ingen markering för väjningsplikt i gatan eftersom Tegelbruksvägen inte är en huvudled. Alltså kan någon olycksplatsundersökning inte ha skett eller så är den/de som gjort denna blinda.

Kan det möjligtvis ha någon betydelse att motparten är polis? Fan tro't?! Mitt förtroende för Rättsväsendet försvann för länge sedan i samband med en hundattack (en lång historia). Nu är även mitt förtroende för vår Polismyndighet som bortblåst. En annan myndighet som jag har synnerligen lågt förtroende för är Länsstyrelsen när det gäller djurskyddet. Länsförsäkringar Skåne kommer jag aldrig att rekommendera någon.


Blå linje = min färdväg   Rött kryss = kollisionen
(Bilen på bilden har inget med saken att göra. Bilden är från Google Maps.)

/Katja

2019-01-28

Ronja

Nu börjar Ronja komma lite till åren. 2018-12-04 blev hon 10 år. Hon är pigg som en mört när något intressant händer och pinnar på i normal takt på våra promenader. Tyvärr verkar hon höra lite sämre eller så är det på det viset att hon inte VILL höra när jag kallar på henne. Hon kan stanna en bit bort och både se och höra att jag kallar på henne, men ändå kan hon vända på klacken och springa åt helt motsatt håll. Mycket frustrerande måste jag säga. Kanske börjar hon bli lite förvirrad? Sånt har man ju hört om gamla hundar. Jag vill ju helst att hon ska kunna gå utan koppel så mycket som möjligt eftersom hon gärna stannar på varenda luktplätt vi stöter på när vi är ute på fältet. För att inte tala om kvällsrundan när hon är kopplad och stannar var tredje meter eller så. Tenshi tycker inte heller att det är så kul att stanna hela tiden. Sorkhål är hennes största intresse. När hon upptäcker ett sådant slänger hon sig som en oljad blixt platt ner på marken och stoppar huvudet i hålet.

Drar mig till minnes när jag hämtade Ronja på Landvetters flygplats. Då var hon 4 månader gammal och hade haft en ganska långdragen resa dit. Med båt från Jersey, Channel Islands. Övernattning på Ryslip transportfirma för sällskapsdjur i London. Flyg till Köpenhamn dagen därpå för vidarebefordran till Landvetter. I min enfald trodde jag att jag skulle möta en trött liten valp. Inte var Ronja, som jag på ort och ställe bestämde att jag skulle kalla henne, trött. Nej, ut ur den lilla träburen med nätlucka for en glad liten valp fram som ett Jehu. Hoppade och studsade som en galning.

Mitt allra första intryck av Ronja var "åh vilken valp!" Det var utan tvekan den exteriört bästa valp jag sett. Fantastisk helhet med kraftfull benstomme och päls som en björn närapå. Vackert feminint huvud. Vackra bruna ögon som tillitsfullt granskade mig. Tanken som slog mig direkt var "hur kunde någon släppa iväg en sådan valp"? Mrs Rosemary Evans (Taleem) hade ingen större erfarenhet av uppfödning på den tiden. Hon var i princip Mrs Betty Howards (Tapeatom) filial stationerad i England för att kunna förse den senare med nytt avelsmaterial vid behov. I Sydafrika fanns inget större utbud av lämpliga avelshanar. Betty har alltid inriktat sig på Sandylands blodslinjer. Av och till reste Betty till England för att titta på Rosemarys valpar men Ronja och hennes kullsyskon hade hon endast sett på foton. Tack och lov dristar jag mig till att säga!


Ronja på Taleem Kennels 3 månader gammal.

Ronja har visat sig vara en förnämlig avelstik. Vissa hanar har passat henne bättre än andra, men ingen har varit helt fel kan jag tycka med facit i hand. Ronja har haft fyra valpkullar. Från samtliga har hon barn och barnbarn och till och med barnbarnsbarn. "Maggie" (DKCH DECH DEVDHCH NORDJV12 Caccia Only You) är den vinstrikaste men "Mollies" (Caccia Naevia) avkommor tilltalar mig mest. "Maggie" ägs av Lab Heartbreaker i Danmark. Å andra sidan är det ju inte jag som valt ut hanarna som Maggie parats med. Varje uppfödare väljer ju hanar till sina tikar efter eget tycke och smak.

Mollie är en jättefin tik men hon är tyvärr inte så mycket utställd och hon ägs dessutom inte heller av mig utan av mina goda vänner familjen Schiller. Dock har Mollie både Reserv-Cert och Reserv-Cacib och ett antal CK. Egentligen är hon en otroligt korrekt tik exteriört men kanske inte så flashig som de labradorer vilka prioriteras i dagens utställningsringar.

Jättekul att kunna para Mollie med Maggies son "Lucky" (DKCH SE U(U)CH Mighty Rebels Only Sense). En tät linjeavel på Ronja. Från denna kull har jag avelsrätt på "Mello" (Caccia Faith Hill) som jag planerar att para år 2020. Hon är friröntgad på höfter och armbågar.

"Kitty" (Caccia Kitty Drew) från Ronjas första valpkull med "Watson" (DKCH Jayncourt Significant Star) är ingen utställningsstjärna precis. Utställd en gång i Juniorklass med KEP för att hon inte ville visa tänderna. Hon ägdes då privat och jag lånade in henne för parning med Rocheby Checkmate i Norge. Från denna valpkull kom "Leslie" (Caccia Leslie Howard) som är blindledarhund och "Kelly" (Caccia Grace Kelly) som är avelstik hos Anette Johansson (DISA). En hane från hennes första valpkull är ledarhund.

En hanvalp "Kilpi" (Caccia Danny Boy) från Mollies valpkull med "Buddy" (C.I.B. Devonshire Doubel Trouble) köptes in av Anette Johansson (DISA) så det ska bli spännande att se om även han blir en framtida ledarhund.

/Katja

2019-01-25

Lite av varje

Vädret är kallt här nere i Skåne. Den lilla snö som kom för ett par dagar sedan ligger fortfarande kvar och det är verkligen snorhalt på vägarna. Tur jag har mina älskade Ice Bugs. Annars hade jag nog knappast vågat gå ut med hundarna. Men det måste jag ju så dessa skor är verkligen något av det bästa jag haft i hundutsrustning. Hur många gånger tidigare har jag inte fallit som en fura och slagit mig gul och blå på hundpromenader genom åren? Faktum är att det kan jag inte ens hålla räkningen på.

Jag drar mig till minnes en gång för ett antal år sedan då jag skulle resa till London i studiesyfte tillsammans med mina arbetskamrater. På morgonen var jag ute med Ronja och snubblade på en sten och föll raklång på stigen. Ena fotleden svullnaden upp till dubbel storlek och jag haltade mödosamt hem. På eftermiddagen var det dags igen att rasta Ronja. Fotleden var nu vederbörligen bandagerad med Futuro bandage inköpt på Apoteket. Jag har ett brett sortiment av Futuro bandage hemma. Två för handleder och fotleder och ett för knäleder. De börjar till och med bli lite slitna.

Hur som helst så gick jag haltandes på en nyasfalterad cykel/gångväg och det kändes väl ganska OK ända tills Ronja fick lukt på något intressant vid kanten av asfalteringen vilket ledde till att jag trampade fel och föll handlöst ner i grönskan. Nu var det riktigt illa. Där satt jag med två uppsvällda fotleder och hade ingen kraft kvar att ta mig upp för egen maskin. En vänlig dam som passerade förbi gav mig en hjälpande hand tack och lov. På något sätt lyckades jag i alla fall ta mig hem. Londonresan skulle gå av stapeln veckan därpå. Skam den som ger sig. Utrustad med mina båda fotledsbandage och ett paket värktabletter var jag redo att ta mig an London. Visst gjorde det ont ändå, men inte kan man sitta kvar på hotellrummet när man är i London. Det var en fantastisk upplevelse att åka i London Eye med utsikt över stora delar av centrala London.

Mina uttänjda ledband är ett ständigt problem vilket gör att jag helst har kängor på mig när jag rastar hundarna. Detta är också en av anledningarna till att jag började se mig om efter en mindre ras.

Nog om krämpor. Nu väntar jag på att Tenshi ska börja löpa. Jag tänker inte para henne detta löp men jag vill ju att hon ska följa sitt löpningsmönster så att jag på ett ungefär kan räkna ut när hon ska löpa nästa gång för då planerar jag att para henne. Det ska bli så otroligt spännande med en ny ras. Shiban är ju en urhundsras med mycket primitivt kvar i sitt beteende. Hur parningsvilliga är Shibor? Har de lätta valpningar? Det är frågor som självklart inställer sig. Visst, alla individer är unika, men det borde väl finnas någon gemensam nämnare kan jag tycka. Jag har ju bara erfarenhet av att föda upp Labrador.

En sak är säker - framtiden får utvisa hur Shiborna fungerar avelsmässigt. Jag är beredd!

/Katja

2019-01-12

God fortsättning..

Jag har varit lite slö på att uppdatera min blogg de två senaste åren. Har liksom inte haft något direkt intressant att förtälja fastän 2018 varit ett fint år. Mollie hade sin andra valpkull. Denna gången med C.I.B. Devonshire Doubel Trouble "Buddy". Tenshi blev friröntgad på höfter och armbågar, Patella-undersökt och ögonlyst utan anmärkning. Absolut inget att klaga på utan tvärtom hurra för! Men, ändå fick jag inte tummarna loss att skriva i min blogg.

I år kommer vi inte att ha några Labrador-valpar utan vi väntar tills nästa år i stället. Däremot planerar vi vår första Shiba valpkull och det ska verkligen bli mer än spännande! Hane är redan bestämd men jag går inte ut med vem han är förrän parning har skett. Har velat använda honom sedan första stund jag såg honom. Han fångade verkligen mitt öga direkt. Precis så var även fallet med min allra första Labradorkull.

Då (år 1987) parade jag min engelska import Sandylands Catch Penny med Minnows Winter Whizz som jag såg första gången på en utställning här i Sverige. Han var då väldigt ung. Det var dessutom sista gången Mrs Gwen Broadley (Sandylands) dömde här. Hon var till åren kommen och hade beslutat sig för att avsluta sin domarkarriär som varit synnerligen framgångsrik.

Ur denna kombination föddes min förstfödda labradorvalp Caccia Monsignore "Champis" som fick en lysande karriär både i utställningsringen och som avelshane. Han var dessutom jaktmeriterad. Jag anser fortfarande att han är den bästa labrador jag fött upp. Tyvärr fick han aldrig sin titel trots att han var fullcertad. På den tiden krävdes lägst en 2:a i Öppen klass på Jaktprov för Svenskt Utställnings Championat (SEUCH). Champis hade en 1:a i Unghundsklass som han fick på sitt första officiella jaktprov. Den som är intresserad kan läsa mer om Champis på hans egen sida (www.caccia.se/Champis_09.htm). Här kan man väl kanske tala om nybörjartur, men jag var faktiskt mycket väl påläst när det gällde stamtavlor och jag fick även mitt beslut sanktionerat av Mrs Broadley. Jag brukade alltid höra med henne först när jag hade hittat en i mitt tycke lämplig hane att para Penny med.

Nu hoppas jag på samma tur när det gäller Tenshi och hennes första parning.

Ja, det var ett nostalgispår tillbaka i tiden. Jag har en tendens numera att stundtals försjunka i gamla upplyftande minnen.

/Katja

 

Home