2013

"Only the Dead Fish Follow the Stream"
Louise Hoffsten, Stefan Örn och Sandra Bjurman
  (Melodifestivalen 2013)

ARKIV

Min Blogg
2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020

Tveka inte att kontakta mig per mejl katja@caccia.se
om ni har några synpunkter på vad jag skriver i min blogg.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NORDJV 2012 CACCIA ONLY YOU

NORDJV 2012 Caccia Only You, eller Maggie till vardags, har verkligen visat framtassarna i utställningsringen, skickligt matchad av sin ägare/handler Randi Jensen, Mighty Rebels kennel i Danmark.

Far till Maggie är INT UCH och Multi Vinnare Cut'n Cordoza's Final Match och mor är vår egen Ronja (Taleem Give N Take At Tapeatom).

Maggie är född 2012-12-25 och är sprungen ur Ronjas andra valpkull. Hon är nu snart 21 månader gammal och har hitintills vunnit 1 x CERT, 1 x R-CACIB, 2 x R-CERT, 9 x CK, BIS JUNIOR & R-BIS JUNIOR (DRK), 5 x VDH CERT, 1 x R-VDH-CERT. Vid 10 månaders ålder fick hon sin titel NORDJV 2012.

Som valp vann Maggie 2 x BIR, 2 x BIS-1 i Babyklass. I Valpklass blev Maggie BIR Valp & BIS-3 Valp (DKK int utst) samt BIR Valp & BIS-1 Valp (DRK).

STORT TACK till Randi för en fantastisk insats! Vi på Kennel Caccia är oerhört stolta över Maggie.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-09-02

EM CROSS COUNTRY TEST RIBERSBORG MALMÖ 2013

Lördagen den 31 augusti 2013 gick EM i Fälttävlan av stapeln på Ribersborg i Malmö. Ribersborg - i folkmun kallad 'Ribban' - är en av Malmös populäraste badstränder. Granne med badstranden ligger Hundrastplatsen med stort 'H' mittemot det fashionabla Västra Hamnen med Malmös stolthet Turning Torso. Om man följer kustremsan härifrån längs Öresund kommer man slutligen fram till själva brofästet för Öresundsbron.

Hundrastplatsen, som så länge jag minns har kallats Turbinen efter rondellen i närheten, innebär ett fantastiskt stycke frihet för hundar inte bara från Malmö med omnejd utan faktiskt även från Danmark. Om man betänker att Västra Hamnen mittemot bebos av Malmös 'grädda' mer eller mindre, är det nästan otroligt att hundrastplatsen fortfarande inte blivit bebyggd. Men, fälttävlan på Ribban har blivit mer och mer prestigefylld, så frågan är om inte hundrastplatsen får vara kvar. Fälttävlan går över hela hundrastplatsen och Ribban.

I år gjorde jag slag i saken och bevistade fälttävlan (Cross Country Test) för första gången. 61 ekipage startade och startfältet var internationellt. Tyskland hade många hitresta supporter som hejade fram sina landsmän uppe från en kulle med en stor tysk flagga i centrum. Glädjen stod naturligtvis högt i tak när deras lag vann guld och även den individuella guldmedaljen gick till Tyskland, liksom tvåan, men trean var brittisk.

Men, det svenska laget tog silver. Precis utanför pallplats hamnade Sverige individuellt (Niklas Lindbäck på Mister Pooh), precis som Rolf-Göran Bengtsson gjorde vid VM i Herning. Storfavorit var Sara Algotsson-Ostholt på Reality 39 eller Facebookhästen efter den uppmärksammade insamlingen på FB. Hon fick ett enormt publikstöd och det behövdes nog för precis när det var hennes tur, öppnade sig himlen och regnet formligen öste ner.

På bronsplats hamnade det franska laget.

Här nedan några bilder på hindren. Tyvärr fick jag inga bilder på en del verkligt imponerande hinder eftersom där var smockat med folk. Vattenhindren var helt otroliga och hästarna fick ta sig igenom en damm med två hinder efter att ha hoppat över ett stort fästningsliknande hinder i nedförsbacke. Innan dess hade två liggande jätteträdstammar avverkats. (Här blev det helt plötsligt lite vitsigt!) Imponerande prestationer av både hästar och ryttare.


Hinder nr 15 The Öresund Bridge


Hinder nr 22a The Road to Blair


Hinder nr 12 Leksands Keyhold


På raksträckan med Kronprinsen (det blå huset till vänster) i bakgrunden.
Kronprinsen var tidigare Malmös stolthet.

Bilderna är tagna med min iPhone och regnet hängde i luften, så kvalitén har tyvärr blivit därefter.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-08-17

BILDER FRÅN MINA KÄRA VALPKÖPARE

Missa inte alla fina bilder som mina 'kameraflitiga' valpköpare mejlar mig!

Klicka på länken nedan för att se bilder på valparna från Ronja - Teddy kullen:

http://www.caccia.se/Litter_Ronja_Teddy_Pics_puppybuyer.htm

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-08-05

BARA MOLLIE KVAR!

Nu är här tomt i huset sånär som på Ronja, Kitty och Mollie (som stannar kvar). Alla de andra valparna har flyttat till sina nya hem och hitintills är allt frid och fröjd.

Men, nu började helt plötsligt Kitty löpa och denna gång var det tänkt att jag skulle para henne. Det verkar som om jag aldrig får tillfälle att ställa ut henne. Hon har varit och är anmäld till flera utställningar, men av olika anledningar blir det stopp.

Först ut var Malmö Internationella, men då var jag i Norge och parade Ronja. Sedan var det Hasslarp, men då hade Ronja precis valpat. Till helgen är det Ronneby, men då kommer vi troligtvis att vara i Norge för parning. Återstår Sofiero, dit hon också är anmäld, men då har hon gått 5 veckor om hon blir dräktig.

Nu får det bli som det blir. Man får ta tillfället i flykten och hoppas på det bästa. Hur som helst ser jag verkligen framemot att få se Ronjas andra generation valpar här hemma till hösten. Det känns så underbart att ha all tid i världen för hundarna. Annat var det när man jobbade. Då for man som ett torrt skinn mellan hem och arbete och kände sig ständigt otillräcklig.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KNIVSKURNA HÄSTAR

På sistone har det varit mycket skriverier om knivskurna hästar både i dagspressen och på FB.

Anledningen till detta är att tre veterinärer hävdar att hästarna själva orsakat sina skador. I dagens SDS har veterinärerna i fråga, med anledning av den opinion som uppstått, framfört att de står fast vid sin ståndpunkt tills motsatsen bevisats.

Personligen finner jag det mycket märkligt att hästar själva kan orsaka varandra knivskador. Lika märkligt, om inte märkligare, finner jag det att hästar kan föra in föremål i könsorganen på varandra. Helt otroligt finner jag det till yttermera visso att en häst kan ta av ett täcke från en annan häst,  snyggt och prydligt vika det och hänga det över ett staket, för att sedan svårt knivskära sin artfrände.

Jag finner det synnerligen osmakligt att man på FB försöker försvara psykiskt labila människor som ger sig på djur för att tillfredsställa sina sexuella lustar.

Det är min förhoppning att Sveriges Veterinärförbund, där de tre veterinärerna ifråga av någon anledning inte är medlemmar, går till botten med vad som framkommit beträffande de knivskurna hästarna.

I en lagrådsremiss föreslår nu regeringen ett nytt förbud mot tidelag som ska träda ikraft den 1 januari 2014.

Måhända styrker inte detta nya lagförslag 'de tre musketörernas' teori om icke mänsklig inblandning beträffande de knivskurna hästarna. Dock styrker det undertecknads.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

STAMTAVLEBOKEN 2013

I samband med LRK Club Show lanserades den nya svenska stamtavleboken 2013. Jättekul!

Mindre kul är dock att mina två egenuppfödda champions

  • Norsk, Svensk, Internationell utställningschampion (NUCH SUCH INTUCH) Caccia Tarantella

  • Svensk Brukschampion Spår (SBCH) Caccia Tico-Tico

inte finns med i förteckningarna över Utställningschampions före 2009 respektive Övriga Champions före 2009. Enligt uppgift har dessa genom ett tekniskt missöde fallit bort. Dessa båda champions finns dock med i tidigare svenska stamtavleböcker, men det känns som en klen tröst i sammanhanget. Framtida stamtavleböcker blir kanske enbart digitala? Vem vet?!

Kennel Caccia har haft en blygsam uppfödning av Labrador Retriever sedan starten år 1987. Därför är jag naturligtvis stolt över mina jämförelsevis få uppfödda hundars meriter. Utöver ovannämnda champions har även Israelisk champion (ILCH) Caccia Stromboli sett dagens ljus på kennel Caccia, liksom min förstfödde fullcertade (4 certifikat) Caccia Monsignore, som även hade en 1:a i UKL på jaktprov. Detta var före parenteschampionatens tid, då två jaktmeriter krävdes för svenskt utställningschampionat.

För den oinvigde innebär det s k parenteschampionatet - SE(U)UCH - att jaktmeriten utgått, vilket inneburit en smärre revolution inom rasen när det gäller utställningsmeritering. Numera krävs endast 3 certifikat, varav det tredje efter 2 års ålder, för ett svenskt utställningschampionat. Många är de svenska kennlar som fick sin första egenuppfödda champion därefter.

Personligen ser jag gärna att utställningschampionatet kopplas till ett anlagstest, specifikt utformat för retrievers och baserat på ett 'rått' hundmaterial. Detta för att säkra värdegrunden hos avelsmaterialet. Vi får inte glömma att Labradoren är en jakthund. Det är av största betydelse för rasen att de jaktliga egenskaperna bibehålles, dock inte in absurdum. Tyvärr är dagens jaktprov alltför, för att inte säga helt, inriktade på och utformade för Field-trial typen av Labrador Retriever - 'jaktlabradoren' i folkmun.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-07-10

VAD SKA VALPEN HETA?

Nu har jag bestämt mig för vad jag ska kalla Caccia Naevia. Håll er nu för skratt, för det är verkligen inget märkvärdigt eller ens ovanligt namn, men det ligger bra i munnen och passar henne.

Hon ska heta MOLLIE!


Caccia Naevia "Mollie" nästan 7 veckor gammal

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-07-08

VALPARNA

Det har verkligen varit en helt överväldigande efterfrågan på Ronjas valpar och jag ber härmed att få tacka för visat intresse. Kanske är det brist på labradorvalpar, rentav?!

Numera njuter jag av livet som nybliven ålderspensionär. Det känns jättekonstigt att vakna på morgonen och inte behöva rusa runt för att hinna med hundarna och mig själv i tid. Nej, nu tar jag en sak i sänder och sätter mig sedan ner och avnjuter min frukost och läser min tidning i godan ro. Underbart!!

Hoppas nu bara att det soliga vädret håller i sig så att valparna kan vara ute i min vildvuxna trädgård och härja bland växtligheten och gräva hålor bland buskar och snår. Inte vill dom vara i en hage. Nej, det blir långtråkigt efter bara några minuter. Men hela trädgården bjuder på äventyr och eftersom den är kuperad och full av skrymslen och vrår, så är den rena äventyret för en liten valp, som ju dessutom får en chans att träna muskler och koordination.

En gammal uttjänt TV-bänk, som egentligen skulle till soptippen för längesedan, är mycket populär att krypa in och sova, alternativt busa i. Ja, då kom den till användning trots allt, men efter valparnas avfärd åker den obönhörligen till tippen.

Gula tikvalpen Caccia Naevia stannar dock kvar här hos oss, så det ska bli spännande med lite gul inblandning i det svarta gänget. Faktum är att jag fortfarande inte har kommit på ett bra petname till henne, så nu känner jag att jag måste put on my thinking cap. Vissa uttryck gör sig faktiskt mycket bättre på engelska. Svenska språket är da facto ganska torftigt i jämförelse med engelskan.
 


Caccia Laeta (utanför) och Caccia Naevia i TV-bänken.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-06-06

GAMMAL VISDOM SOM HÅLLER ÄN I DAG

Hittade denna underbara gamla väggbonad med ett av mina favoritordspråk. Själva livets stora mysterium i en enda mening.

Att älska är både lätt och svårt, att glömma en oförrätt är svårt men befriande, att förlåta är vad hela livet handlar om. Att inte kunna förlåta är som när en gammal skivspelare hänger upp sig och spelar samma sak, om och om igen. Livet stannar upp och man kommer inte vidare. Den som kan förlåta är till syvende och sist en lycklig människa.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-06-02

RONJA OCH VALPARNA

Nu har valparna hunnit bli 10 dagar gamla. Det blev ju 3 svarta hanar och 4 gula tikar, så könsfördelningen blev bunden till färg denna gången. Ronja mår utmärkt och sköter sina små efter konstens alla regler. Det råder lugn och harmoni i valplådan precis som det ska göra. Ett gott tecken på detta är att Ronja tittar uppfordrande på mig när det är dags för långpromenaden med Kitty för hon vill också komma med. Hon vet att valparna mår bra och är 'nyätna' och kissade och bajsade, så då är det ingen fara att lämna dem en stund.

Valparna växer och frodas och blir mer och mer lika varandra både i typ och storlek. Spartacus sticker ut lite extra, men det gjorde han redan som nyfödd. Han ser ut som en liten bulldozer. En av tikarna är något mörkare än de andra och påminner om Spartacus i typ. De två andra tikarna är minst lika fina och så har vi den lilla minstingen som är söt som en docka. Den näst störste hanen påminner om sin far i huvudet. Hane nummer tre är något mindre än de andra två och något mittemellan i typ. Vad månde det bliva av dem alla?!

Det ska verkligen bli spännande när de reser sig på benen och börjar leka med varandra för då kan man bilda sig en uppfattning om deras exteriör och temperament. Valpar är bara så ljuuuvliga!!

NORDJV 2012 CACCIA ONLY YOU

Jag måste berätta om 'Maggie' som har haft stora framgångar i utställningsringarna ända sedan hon var Baby valp (3½ månad). Vad sägs om detta?

Baby Class:

Puppy Class:

Junior Class:

Intermediate Class:

2 x BIR/BOB
2 x BIS-1

2 x BIR/BOB
BIS-1
BIS-3

6 x CK, BT/BB-2, R-Cert/CC
BT/BB-4, 2 x Best Junior
Best in Show Junior (BIS)
Best in Show Junior BIS-2

3 x VDH Cert/CC
VDH R-Cert/R-CC

Maggie är född 2011-12-25, så hon är följaktligen endast 17 månader gammal. Far till henne är
INT CH & Multi Winner Cut'n Cordoza's Final Match och mor är Taleem Give N Take At Tapeatom
- vår egen Ronja. Maggie ägs av Kennel Mighty Rebels i Danmark och visas perfekt av Randi Jensen. Tack Randi!!


'Maggie' - Best in Show Junior (BIS)
under Henric Fryckstrand
i Næstved, Danmark

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-05-10


Tulpanerna i min trädgård har precis slagit ut
- betydligt senare än förra året.


Theo - den lille krigaren, som blundar på bild
precis som syrran Alexandra gjorde i samma ålder,
och så Ronja, som är sju veckor dräktig.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-05-02

ALBIN

Var och hälsade på min dotters gamla arabiska fullblod som nu är 25 år gammal. Han bor i Gislövs Läge utanför Trelleborg där han bott sedan vi sålde honom för 11 år sedan. Anna hade då haft honom sedan han var 1½ år gammal och ridit in honom själv. Efter 13 år såg hon sig nödsakad att sälja honom av dels ekonomiska och dels tidsmässiga skäl. Det tar mycket tid och är mycket dyrt att ha en häst på stall i Malmöområdet. Anna var då 28 år gammal, bodde i en liten lägenhet i centrala Malmö och var mitt uppe i karriären. Albins boxplats kostade nästan lika mycket som hyran för Annas lilla lägenhet.

Efter ca två års letande hittade vi en köpare som vi kände att vi kunde lita på och som vi hoppades skulle ta väl hand om Albin. Vi hade en otrolig tur och träffade mitt i prick. Hans nya ägare har skött honom efter konstens alla regler och gett honom ett jättebra liv under alla år. Vi besöker honom regelbundet för att se hur han mår. Han gnäggar nästan ljudlöst men vibrerande sin välkomsthälsning för att sedan börja tigga efter något gott. Då vet vi att han känner igen oss och att han mår bra. Nu börjar han bli gammal och en del ålderskrämpor börjar visa sig, men han är fortfarande en glad häst som njuter av livet.

Att hälsa på honom i hagen i dag väckte många minnen till liv, som t ex när vi hämtade hem honom i vårt släp från Blommeröds stuteri där han är född. Han var så liten och pälsen var tovigt ljusbrun. Annas hela tonårstid är så oerhört starkt sammanflätad med Albins uppväxt i Skanör, där vi bodde på den tiden. Hon red honom på ängarna och längs de långsträckta sandstränderna på Näset och cyklade runt i Skanör med Albin i grimskaft för att göra honom trafikvan. Vi hade honom uppstallad knappt fem minuters cykelväg från vårt hus i en privat stor hage med härliga små skogsdungar som gav fin skugga på sommaren och skydd mot väder och vind på vintern. Där hade han flera kompisar av olika hästraser som han busade med. En härlig tid för oss alla!


Var är godiset?


Albin 25 år gammal - fortfarande med stubbklippt man.

Länk till Albins egen sida hittar du här

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-04-06

MENTALBESKRIVNING HUND - MH

Nu har Caccia Jailhouse Rock, 'Jalle' till vardags, blivit mentalbeskriven. Till allmän munterhet nöjde Jalle sig inte med att endast gå fram och nosa på 'rasslande kedjan' utan han klev helt sonika ned i lådan och trampade på den också, självklart till publikens förtjusning. 'Overallgubben i trädet' var jättekul tyckte Jalle, så i stället för att ta en liten omväg runt honom beslöt Jalle sig för att hoppa upp och hälsa på honom ordentligt. 'Spökena' i skogen var väl ingenting, tyckte Jalle och vek inte en tum från sin position när de närmade sig. Så kom då det slutliga 'skottet', som Jalle genast verkade koppla ihop med något som hamnat i terrängen fastän han aldrig blivit jakttränad. Han sprang fram mot det håll skottet kommit ifrån - inget där. Då sprang han en bit åt motsatt håll, men inget där heller. Verkligen mysko tycktes Jalle tro.

Sammanfattningsvis gratulerades Mita till en superbra hund och det glädjer ju även hans uppfödare. Både beskrivaren och testledaren förvånade sig högeligen över Jalles aldrig sinande energi. Han ger aldrig upp, även om krafterna börjar sina. En riktig arbetsmaskin med andra ord.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-03-24

NU ÄR RONJA PARAD

Nyss hemkommen från Halden i Norge, där Ronja och jag har varit på besök hos Kennel Cha. Cha's Teddy Toys eller 'Teddy' till vardags var Ronjas tilltänkte moatjé, så nu är det bara att vänta och se resultatet av deras gemensamma ansträngningar. Jättespännande!!

MALMÖ INTERNATIONELLA

Kitty var anmäld till Malmö Internationella utställning men av skäl som framgår ovan kunde vi inte deltaga.

Kennelns uppfödning representerades i stället av NORDJV 2012 Caccia Only You 'Maggie' som vann Juniorklassen med CK och slutade som 2:a Bästa Tik med Reserv Certifikat. Inte dåligt för en juniortik som dessutom har 2 x CK sedan tidigare, varav ett i kombination med 4:a Bästa Tik samtidigt som hon fick sin titel NORDJV 2012 - endast 10 månader gammal.

Maggie ägs av Kennel Mighty Rebels i Danmark. STORT GRATTIS till Maggies framgångar!!

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-03-18

CREOLE PÅ JAKTPROV

Creole fick en 3:a i Novice Class på sitt första jaktprov. Jättekul att Susanne jobbar med honom och visar att även en helt vanlig labrador har jaktanlagen på plats.


Caccia King Creole (14 months)
3rd in Novice Class (Field-trial)

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-03-16

BARNBARNEN

Lille Theo, 2½ år drygt, var hos frissan i dag och fick klippt halva håret. Anledningen till detta var att frissan fick ett telefonsamtal mitt i klippningen och sedan ville inte Theo var med mer, så på måndag görs ett nytt försök. Han avskyr att klippa sig. Att sitta i en bil och ratta räckte alltså inte mer än för ett halvt hår.

Nytillskottet och numera minstingen i familjen, född den 25 februari 2013, har nu fått sitt namn. Han ska heta Felix, vilket på latin betyder den lycklige. Ett fint namn tycker jag, men det tycker inte storebror Benjamin, som bara önskade sig en enda sak i födelsedagspresent när han fyllde år den 5 mars, nämligen att Felix inte skulle heta just Felix. Tyvärr Benjamin! - men så fick du ju många andra fina presenter i stället. Bland annat fick han en fin Engelsk Bulldogg i keramik, inköpt på Crufts, av undertecknad. Benjamin har en egen Engelsk Bulldogg som kallas Bam-Bam.

Hoppas återkomma med nytagna bilder på alla barnbarnen när jag fixat min kamera.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-03-13

CRUFTS

Efter många långa år och för första gången på The NEC Birmingham har jag äntligen fått bevista Crufts igen. Har endast varit på Earls Court i London där detta enorma och fantastiska hundmekka tidigare gick av stapeln.

För oss labradormänniskor blev detta års Crufts något alldeles extra och i det närmaste oförglömligt i och med att en Labrador Retriever blev Reserve Best in Show. Ch Loch Mor Romeo heter den gule hanhunden som visades till fulländning av sin uppfödare, ägare och handler Franco Barberi från Italien.

RESERVE BEST IN SHOW CRUFTS 2013


Ch Loch Mor Romeo och Franco Barberi

Min kamera strejkade tyvärr under dessa minnesvärda dagar - ack, så typiskt när det gäller mig.
Eftersom Akita och Japanese Akita Inu gick på fredagen, satt jag klistrad vid ringside när dessa båda raser bedömdes. En gång för hundra år sedan, närmare bestämt 1984, var jag ägare till en Akita Inu som rasen hette här i Sverige på den tiden. Då var den inte delad som nu. I Sverige heter Akita American Akita och Japanese Akita Inu heter Akita. Förvillande är bara förnamnet. Lägg därtill att  American Akita hette Great Japanese Dog under åren 2001 - 2006.

RASTYPNING AV AKITA INU I SVERIGE

Denna rastypning skedde i Sverige under år 2000 (i samband med Stora Stockholm), då alla inregistrerade hundar av rasen Akita-Inu gavs möjlighet att typas och registreras om som antingen Akita eller Great Japanese Dog (GJD). Efter denna typning, som gjordes av exteriördomarna Moa Persson och Paul Stanton, får korsavel mellan dessa båda raser inte ske. Undertecknad hade förmånen att få sitta med och höra domarnas diskussioner och motiveringar, vilket jag är mycket tacksam för eftersom detta måste betraktas som en historisk händelse i rasens historia.

ETT ENDA FOTO FRÅN CRUFTS 2013

Hur som helst har jag bara ett endaste foto från Crufts, taget med en lånad kamera som inte heller fungerade korrekt mer än i princip en enda gång - se fotot nedan!

BIR/BOB AKITA CRUFTS 2013


Sesamfärgade tiken Ch Dykebar Revenge Is Sweet At Stecal
Ägare Miss C & Miss F Bevis, Cheshire, UK.

För ordningens skull bör nämnas att nedanstående lilla charmtroll faktiskt blev

BEST IN SHOW CRUFTS 2013

Best in Show: Jilly with breeder Gavin Robertson
Petit Basset Griffon Vendeen Ch Soletrader Peek A Boo 'Jilly' (bitch)
pictured with owner Gavin Robertson.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-02-27

BARNBARN NUMMER 4

Kl 02.19 natten den 25 februari 2013 föddes mitt fjärde barnbarn - en pojke på 4,7 kg och 56 cm lång. En riktig liten dunderklump med lite mindre hår på huvudet än sina syskon. Storasyster Alexandra hade nästan page när hon föddes - nåja, lite överdrivet kanske.

Här är en av de första bilderna på det lilla underverket eller E T, som fadern = min son, liknade honom vid.


E T några timmar gammal

Nyfödda barn är ju för det mesta inga skönheter mer än möjligtvis i den allra närmaste kretsens ögon. Det är inte så lätt att vara vacker när man slungats ut i en helt annan värld efter 9 månader i tryggt förvar.

Som farmor är man ju mer än partisk, så för undertecknad är han det sötaste man kan se med randig mössa käckt på lilla huvudknoppen.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-02-20

TÖSERNA I DANMARK

Öppnade min dator för en knapp timme sedan och fick fantastiska nyheter från Kennel Mighty Rebels i Danmark som har Ronjas två svarta flickor NORDJV12 Caccia Only You (Maggie) och Caccia Stand By Me (Emma), systrar till Caccia King Creole.

Både Maggie och Emma har HD: A-A, AD: 0-0, Ögon: UA/Clear, HNPK: Clear, CNM: Clear och så är dom ju Optigen A och EIC: Clear genom sina föräldrar.

Kunde inte varit bättre och jag är så överlycklig för allas vår skull. Vi är ju så många som kan glädjas över att Ronjas tre danska barn har så fina hälsoresultat.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-02-18

DET VÄNTADE BARNBARNET

Mitt fjärde barnbarn var beräknat till Alla Hjärtans Dag, men han har fortfarande inte anlänt, så det blir nog ingen Valentino utan nån helt annan. Vi får hoppas att han snart behagar uppenbara sig eftersom han redan i förra veckan beräknades väga ca 4 kg. Theo kom på utsatt dag och vägde nästan 4,7 kg, så roligare kan min svärdotter Johanna ha än att föda fram en ny jättebaby.

Fortsättning lär onekligen följa ...

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-02-16

Susanne mejlade mig och berättade att Caccia King Creole har bestået brugsprøven i dag, vilket bland annat innebär att han nu är kvalificerad för att få deltaga på officiella markprøve.

Stor eloge till Susanne som verkligen jobbar med sina hundar också.


Caccia King Creole (12 months)

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-02-12

KENNELSTATISTIK OCH LITE TILL ...

För att friska upp mitt eget minne och för eventuellt allmänt intresse, har jag roat mig med att göra en kennelstatistik, inklusive bilder, som jag speciellt vill framhålla när det gäller klassisk rastyp - 'meiner Meinung nach'. Här är länken dit http://www.caccia.se/Statistik.htm

Man måste kanske vara lite åt det nördiga hållet för att till fullo uppskatta all fakta som radas upp, men om man nu är det, så håll tillgodo!

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-02-10

MITT NYA VALSPRÅK OCH TORRNÄSETEST

Slötittade på andra uttagningen till Melodifestivalen och fastnade genast för titeln på Louise Hoffstens bidrag "Only the Dead Fish Follow the Stream". Mitt i prick! Som ljuv musik för öronen hos en gammal rebell som yours truly!! Själva låten i sig var inte heller så dum. Hon sjunger både inlevelsefullt och vackert. Håller tummarna för Louise som ju gick direkt till finalen!

Susanne Hemmingsen (Lab Heartbreaker, DK) har nu även testat sin Caccia King Creole för torrnäsa - Hereditary Nazal Parakeratosis (HNPK) som det heter mer vetenskapligt. Han är Normal/Clear, så det känns naturligtvis jättebra. Susanne har verkligen tagit gentesterna till sitt hjärta, men så är det ju onekligen skönt att slippa obehagliga överraskningar. Det var faktiskt Susanne som fick mig att testa Ronja både för PRA och EIC. När det gäller det sistnämnda var i ärlighetens namn även Carin Weibull (Robust) inblandad. Till min stora lättnad och glädje var Ronja Normal/Clear på båda testen.

Självklart är det inte dumt om båda föräldrarna är testade och fria från sjukdomsanlag för då blir ju automatiskt hela valpkullen hereditärt fri, som det så fint heter.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-01-21

ÖGONLYSNING

Nu är både Ronja och Kitty ögonlysta utan anmärkning. Gud, så skönt!! Nya blanketter för ögonlysning och lite annorlunda rutin vid ögonlysningen. Först lyses ögats iris innan 'droppningen'. Detta för att kunna se om denna är normal, vilket man inte kan när hunden fått ögondroppar. Därefter droppas ögonen två gånger med 10 minuters intervall och sedan ögonlyses på traditionellt vis. Så här gör man tydligen sedan länge på kontinenten. Nu är det meningen att även Sverige ska EU-anpassas. Sherlock ögonlystes i augusti 2012 och har även han genomgått den 'nya' varianten av ögonlysning.
 


Caccia Kitty Drew (19 mån)
HD A-A, AD 0-0 och ögon U.A.
Optigen A och EIC Clear genom föräldrarna

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-01-20

MOPSEN MIMMI

Min syster Evalotta och jag var nere på stranden i Ljunghusen och fotograferade våra hundar. Lottas Mops heter Semlans Ann-Sofie på registreringsbeviset, men kallas för Mimmi. Skuggorna blev långa trots att klockan inte var mycket över ett på eftermiddagen.

MIMMI


Semlans Ann-Sofie (ca 3 år)


Semlans Ann-Sofie (ca 3 år)


Semlans Ann-Sofie (ca 3 år)

När man fotograferar mopsar, får man i princip ligga på knä för att få korrekta proportioner på bilden. Det är annars risk för 'flygfoto', vilket inte gör någon ras rättvisa i och för sig, men alla är inte lika små.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-01-15

ÖGONLYST

Ytterligare ett nålsöga har passerats för Caccia King Creole i och med att han nu även är ögonlyst UA. Tack för det, någon där uppe!


Caccia King Creole (1 år)

Denna huvudstudie kommer ursprungligen från helbilden (se Home-sidan) på Creole, som hans ägare Susanne Hemmingsen, Kennel Lab Heartbreaker, DK har tagit. Kunde inte låta bli att även lägga en något konstnärlig touch på densamma. Susanne har vänligen låtit mig få tillgång till alla fantastiska bilder hon tar på Creole, vilket jag är mycket tacksam för.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-01-11

RÖNTGENRESULTAT

Glädjen stod högt i tak när första valpen ur Ronjas valpkull med INTCH DKCH SECH KLBCH WVW10 KBHV10 KBHV12 NORDVV12 Cut'n Cordoza's Final Match är röntgad med höfter A-A och armbågar 0-0. Kunde inte varit bättre. Väl att märka är Caccia King Creole en STOR hane. Nu kan Susanne på Kennel Lab Heartbreaker i Danmark andas ut. GRATTIS!!

Att sedan Caccia King Creole även är Optigen A och EIC Clear genom sina föräldrar, gör ju inte det hela sämre.


Creole (3½ mån) och Match (10 år) i Köge 2012


Här är Creole ca 9 veckor gammal

Match har så många titlar och Ronja inga alls, så jag kom osökt att tänka på Povel Ramels sångtext i Karl Nilsson: "Min mor hette Sara Beata Johanna Elvira Johanna Katrina Karolin Gustava Pernilla Johanna Teres Albertina Johanna, min fader hette Kurt."

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2013-01-05

NYTT ÅR - NYA PRÖVNINGAR - NYTT HOPP

Kan inte säga att 2012 var ett toppår precis. Inget år man längtar tillbaka till eller ens saknar. I och för sig var studieresan till Rom med arbetskamraterna en upplevelse som gav mersmak och så fick jag ju äntligen träffa mina släktingar där igen efter många år. På hundsidan var det inte speciellt kul heller. En del tråkigheter och ingen uppfödning. Roligare kan man sannerligen ha. Privat hände inget utöver det vanliga, som inom vår familj och släkt i och för sig aldrig är just vanligt.

Nu ser jag framemot mitt fjärde barnbarn, som beräknas födas den 14 februari. Det är en pojke har vi fått veta, så risken är överhängande att han döps till Valentino. Men, om han inte alls ser ut som en Valentino, så blir det kanske något helt annat. Spännande ska det bli i alla fall. Barnbarn är livets efterrätt, brukar man säga, och nog är det så. När de egna barnen var små, var man mitt uppe i livet och hade kanske inte all den tid man önskat för dem med heltidsjobb och allt, men med barnbarnen är det något helt annat. Man kan njuta dem i precis så stora doser som man orkar och då fullt ut. Som ålderspensionär till sommaren kommer jag att ha all tid jag önskar för barnbarnen. Hundarna är visserligen mitt liv, men inte HELA mitt liv.

Sedan ser jag framemot en valpkull eller kanske till och med två om allt går enligt planerna. Det ska bli så spännande att planera inför dessa. Ja - jag ser verkligen framemot år 2013. Kanske blir det ett riktigt turår för den som till och med är född den 13:e - visserligen inte en fredag, men närapå (en torsdag)?

Barnbarnen


Benjamin (mitten) - Alexandra och Theo

/Katja

Home