"Tärningen är kastad" (på latin "Alea iacta est"), dvs beslutet är fattat och det finns ingen återvändo. När Cæsar var styresman över Gallien (nuv Frankrike) råkade han i konflikt med Pompejus, som var konsul i Rom. Cæsar tågade då med sin här mot Rom.
När han gick över gränsfloden Rubicon fällde han dessa bevingade ord.

ARKIV

Min Blogg
2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020

Tveka inte att kontakta mig per mejl katja@caccia.se
om ni har några synpunkter på vad jag skriver i min blogg.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NYÅR 2012 - 2013

Nyår hemma hos min son Luciano och hans hustru Johanna innebär klädsel smoking och trerätters på finaste porslinet. Det bjöds på rådjurssadel och av sonen egenhändigt tillverkad glassbomb som var synnerligen proffsigt gjord. Tyvärr finns inget foto på denna skapelse, men väl på Johannas fantastiska bordsdekoration av enbart levande blommor.

För en gångs skull fick jag till ett vettigt foto på Luciano. Han fyllde 44 år den 23 december så det har varit en intensiv helg för värdparet med både födelsedag, julafton och nyårsafton.


Luciano Pasquariello

Johannas bordsdekoration var så här vacker.

Theo somnade i mamma Johannas famn.


Johanna & Theo Pasquariello

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2012-12-27

MOPS SOM MOPSAR UPP SIG

Här kommer en bild på en sund Mops i flygande fläng över agilityhindren. Semlans Ann-Sofie står det i registreringsbeviset men till vardags kallas hon Mimmi. Ägare till denna lilla kavata mopstjej är min syster Evalotta Grip som bor i Bankeryd. Utöver agility står även freestyle på programmet.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2012-12-17

STORA STOCKHOLM

Ja, så är då 'Stora Stockholm', som denna gång även var Svensk Vinnare 2012, överstånden. Alltid intressant att komma till huvudstaden och ställa ut sin hund. Såg tyvärr inga andra skånska uppfödare på plats. Lite konstigt i och för sig för nog är det väl en utmaning med lite hårdare konkurrens än den som brukar bjudas nere hos oss i söder. En del uppfödare i Skåne, som annars brukar dyka upp med en hel hoper med hundar av egen uppfödning på lokala utställningar, lyste med sin frånvaro här uppe.

Den engelske rasspecialisten verkade föredra svarta labradorer, men hittade även några gula, som föll honom på läppen. Tyckte kanske att han var lite snål med CK:na, men det är i och för bättre än när det går inflation i dessa. För övrigt är det alltid intressant att ställa ut för en engelsk rasspecialist som dessutom är aktiv uppfödare på Labrador.

Sherlock fick Exc och placerade sig 2:a i Unghundsklass, men varken han eller ettan fick CK. Kritiken han fick var detta till trots alldeles utmärkt, så det får man väl vara glad för.


Sherlock sitter och studerar omgivningen på utställningen
med upphöjt lugn i sin något figursydda transportbur.


Sherlock hade med sig en julklapp till undertecknad.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2012-12-09

JULKORT - BARNBARNEN

Årets julkort på barnbarnen kan man kalla före och efter. Före sitter tre små 'änglar' som tända ljus i soffan - efter är det fullt slagsmål.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2012-11-19

ROM

Nyss hemkommen från en studieresa i Rom med arbetskamraterna på Arkitektgruppen i Malmö. Det är sju år sedan jag beträdde Roms historiska gator - då privat. Rom är verkligen den eviga staden. Man riktigt känner historiens vingslag när man vandrar genom Forum Romanum - för att inte säga Colosseum. Man ryser när man tänker på allt hemskt som ägt rum inom dess murar. Ett människoliv var inte värt ett vitten på den tiden. Vem som helst kunde råka i onåd och straffet var för det mesta döden. Grymheten härvidlag visste knappast några gränser.

Enligt uppgift från en av guiderna kunde Colosseum hysa upp till 80 tigrar/lejon i sina underjordiska gångar bakom imponerande järngrindar. Arenan var slipprig av blod efter de bestialiska kamperna mellan slavar och rovdjur. Arenan kunde också användas vid stora sjöslag på liv och död. Vattnet hämtades från Roms viadukter. Striderna gick ut på att döda och slavarna försökte hoppa över bord för att komma undan men drunknade självklart eftersom det inte fanns någon räddning i sikte så långt ögat kunde nå.

Vi besökte även en del nyare byggnader som t ex Ara Pacis Museum, Auditorium Parco Della Musica, Ponte Della Musica, MAXXI National Museum samt även Palazzetto Dello Sport som byggdes för 1960 Olympics.

Själv passade jag på att besöka släktingar i Rom under söndagen - mycket trevligt! Vi hade inte träffats sedan förra gången jag var i Rom (år 2005). Naturligtvis bjöds på dignande matbord. Jag var så mätt att jag inte ens kunde äta frukost på måndag morgon.

Var förresten och klippte mig hos en fashionabel Parrucchiere (frisersalong) intill Hotel Genio där vi bodde. Hotellet ligger ett stenkast från Piazza Navona. Resultatet kan skådas nedan. Dock tyckte min svägerska i Rom att jag skulle låta håret växa och dessutom blondera det (som när jag var mycket ung och naturligt blond), så hon var följaktligen inte imponerad. Härligt med uppriktiga människor!!

Kan möjligen tänka mig att färga håret i någon mjuk guldröd ton som jag gjorde under många år när jag var något yngre, men låta det växa till axlarna känner jag inte för - kan sträcka mig till kort page.


Undertecknad inne i Colosseum
(strålande sol från klarblå himmel
så mina glasögon anpassade
sig direkt efter det skarpa solljuset)

Håller på att sammanställa bilder och information från Rom-resan.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2012-11-09

THEO

Mitt för närvarande yngsta barnbarn Theo är mästare i att kleta ner sig när han äter om han får hålla på tillräckligt länge. Denna gång har han inmundigat frysta blåbär. Det var bara att sätta honom i badkaret direkt efteråt.


Theo

Något intressant på TVn har fångat Theos uppmärksamhet. Animal Planet är ett av favoritprogrammen - inte utan inblandning av undertecknad. En annan favorit är Kung Fu Panda, som vi alla kan i det närmaste utantill vid det här laget. Här är emellertid yours truly inte inblandad.

Den observante kanske noterade att jag skriver f n yngsta barnbarnet? Till våren - närmare bestämt den 14 februari och tillika Alla hjärtans dag (Valentindagen) - är barnbarn nummer fyra beräknat att ankomma. Vi vet redan att det är en pojke, så vad kan vara mer passande för en 25 % italienare än att i ett sådant fall döpas till Valentino?

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2012-11-06

TIPS TILL VALPKÖPARE

För vetgiriga och intresserade valpköpare kan nedanstående länkar vara av värde.

www.rasdata.nu

Välj Labrador Retriever och sedan 'Statistik' längst ner i menyn till vänster. Scrollar man sedan längst ner på statistiksidan, finner man 'Kennelstatistik höfter och armbågar'. Här finns uppgifter på antal valpar en kennel fött upp, hur många som är röntgade i vuxen ålder (efter 1 år, som är den officiella lägsta åldern för registrering av röntgenresultat hos SKK) samt resultat av röntgen i antal och procent. Statistik kan vara svår att tolka, men jag tror nog att gemene man kan hitta både ett och flera korn i Rasdatas statistikuppgifter.

http://kennet.skk.se/avelsdata/

Detta är SKKs avelsdatabas som ger en hel del information. Här måste man logga in sig, men det går snabbt och lätt. Ha gärna din hunds registreringsbevis till hands. Knappa in registreringsnumret som du sedan kan söka vidare på och få fram uppgifter om föräldradjur och släktingar till din hund eller hund du söker på. Numera finns också HD/AD-indexuppgifter, men detta är en hel vetenskap för den oinvigde. För den invigde kan detta index stundtals liknas vid en Schweizerost på grund av sin ofullständighet,
d v s brist på röntgenresultat som möjliggör en helhetsbild av värde.

Håll tillgodo!

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2012-10-24

Med viss bävan återupptar jag mitt bloggande. Tidigare bloggar finns under ARKIV ovan. Med all önskvärd tydlighet har jag erfarit att sanningen för det mesta är illa hörd. Visst, min tunga kan vara åt det vassare hållet - det erkännes. Men, faktum kvarstår, ingenting händer om ingen säger eller gör något. Vissa saker behöver helt enkelt föras fram i ljuset för debatt och diskussion.

FÖREDRAG OCH KURSER

Oktober månad har sannerligen gått i lärandets tecken. Torsdagen den 4/10 var jag och lyssnade på Moa Perssons fortsättning på sitt föredrag om bedömning av hund och hundens exteriör. Första delen gick av stapeln i våras.

Moa är en utmärkt föredragshållare. Med humor och stor kunskap i ämnet bjöds på en trevlig kväll som definitivt inte blev sämre av den jättestora smaskiga landgång som serverades i pausen. Tack Agria Breeder Club för detta utmärkta initiativ!

Helgen den 6-7/10 hade jag vikt för en kurs i 'avancerad handling' som hölls av populäre Gerard O'Shea i Sydskånska Kennelklubbens regi. Hade önskat en något mer individuell inriktning, vilket naturligtvis inte lät sig göras med 25-30 deltagare, men det visste jag tyvärr inte när jag anmälde mig till kursen. För många enligt min mening.

Teoridelen var ganska omfattande och med stor inriktning på hundens allmänna beteende och samspelet mellan våra fyrfota vänner och oss själva. Inget direkt nytt under solen, men alltid ett intressant ämne.

Sammantaget kan väl sägas att kursen principiellt inte hade det innehåll jag väntat mig och hoppats på. De problem jag velat få vägledning och råd om när det gäller 'handling' befinner sig tyvärr fortfarande i status quo.

Tisdagen den 23/10 var det dags igen och denna gång var det SSRK/Södra som engagerat icke helt obekante Jeppe Stridh som höll hov på sin Hundägarskola utanför Veberöd. Kommer ni ihåg programmet 'Hundkoll' i TV för några år sedan? Det var Jeppe det! - Och, vem tror ni har gått på kurs hos Jeppe om inte självaste Zlatan! Kan tänka mig att han gillade Jeppes svulstiga vokabulär och rättframma sätt att vara. Visste ni förresten att det är hunden som bestämmer träningen och inte tvärtom?!

Ämnet var hundens filosofi. Så här skriver Jeppe på sin hemsida: "Den filosofi vi arbetar efter är mycket enkel. Med stort hjärta och samspel med hunden ska även föraren kunna sätta gränser som hunden accepterar. Gör man detta på rätt sätt så får man en glad och trevlig hund som lyder. Hunden får därigenom ett friare och lyckligare liv, utan att man utsätter sin hund eller dess omgivning för fara."

Tyvärr kom jag för sent till föredraget fastän jag varit ute i mycket god tid. Anledningen till detta var den vägbeskrivning som jag printat ut från Eniro. Denna ledde mig bland annat genom hela Häckeberga naturvårdsområde, sedan jag snurrat runt i området kring Sturup efter konstiga adresser som aldrig dök upp. Inte blev det bättre av att mörkret börjat falla och min bil dessutom var 'enögd'. När jag gett upp hoppet och var på väg hem efter att äntligen ha kommit ut på en större och välkänd väg, såg jag som i en hägring den efterlängtade skylten 'Hundägarskolan'.

Väl framme bevistade jag ett synnerligen intressant föredrag kryddat med Jeppes mustiga skånska. Ingen kan som han levandegöra hundens kroppsspråk i kombination med sanslös humor. Faktum är att jag varken sett eller hört något liknande förut. Jättekul! Jag vill gå på kurs hos Jeppe!!

Stort tack till Berit Persson Qvist, SSRK/Södra, som visade stor omtanke genom att bana sig väg genom hela auditoriet för att erbjuda mig kaffe med bulle. Sen som jag var, hade jag ju missat detta. Hungrig som en varg var jag också efter en lång dag på jobb utan lunch till och med.

/Katja